Oryginalny Pycnogenol® - unikalny kompleks składników aktywnych
Dzięki ponad 40-letnim badaniom, ponad 160 opublikowanym badaniom klinicznym i 420 publikacjom naukowym, Pycnogenoll® jest nie tylko najbardziej obszernym preparatem OPC potwierdzonym badaniami, ale także jednym z najlepiej udokumentowanych suplementów diety. Oprócz oligomerycznych procyjanidyn (OPC), wysokiej jakości ekstrakt z kory sosny zawiera między innymi przeciwutleniacz taksyfolinę, katechiny i mnóstwo kwasów organicznych, które w efekcie tworzą unikalny kompleks składników aktywnych i wymagają znacznie mniejszych dawek. Pycnogenol® oferuje również na swojej stronie internetowej własny kalkulator dawkowania oparty na badaniach i zastosowaniach.
Pycnogenol® i Prof. Dr. Jacques Masquelier
Nazwa "Pycnogenol" zawdzięczana jest francuskiemu farmakologowi, prof. dr Jacques'owi Masquelierowi (1922 - 2009), który w 1948 roku odkrył specjalną grupę polifenoli w brązowej skórce orzeszków ziemnych, którą początkowo nazwał "Pycnogenols", choć w nauce dla tej grupy substancji ugruntował się ostatecznie termin "oligomeryczne procyjanidyny" (OPC). Nazwa "Pycnogenol®" jest obecnie chroniona jako zastrzeżony znak towarowy.
OPC
OPC (skrót od: oligomeric proanthocyanidins), zwana również witaminą P, to grupa flawonoli zbudowanych z polimerów katechiny i epikatechiny. Proantocyjanidyny znajdziemy w całej gamie owoców i roślin, w tym w pestkach i skórkach winogron, w jagodach i owocach cytrusowych, ale także w ochronnej warstwie kory drzew.
Różnorodne proantocyjanidyny są łączone, ze względu na ilość jednostek, na przykład jako monomery ( jedna jednostka), oraz dimery (dwie jednostki). Dokładna definicja OPC jest lekko nieprecyzyjna- ze względu na interpretację jako OPC określa się tylko di- do tetramerów, lub di- do pentametrów albo di- do heksametrów albo także wszystkie proantocyjanidyny bez monomerów.
Przez długi czas za bioaktywne uważano jedynie dimery, czyli składające się z dwóch, oraz trimery, czyli oligomeryczne proantocyjanidyny składające się z trzech jednostek. Coraz częściej jednak poddaje się to w wątpliwość, tak że można założyć złożone współdziałanie wszystkich składników (także polimerycznych proantocyjanidyn, takich jak heksamery i heptamery) ekstraktu z pestek winogron. Związki OPC zawarte są w wybitnych ilościach, a mianowicie głównie w korze sosnowej i pestkach winogron, przy czym poszczególne proantocyjanidyny w nich zawarte różnią się od siebie zarówno formą, jak i właściwościami.
Witamina C
Każda kapsułka zawiera dodatkowo 500mg witaminy C, która jest również naturalnie obecna w korze sosnowej, winogronach i innych pokarmach w naturalnym połączeniu z oligomerycznymi proantocyjanidynami. OPC jest trudno biodostępny, więc połączenie go z witaminą C może być bardzo pomocne
Witamina C przyczynia się do:
- w celu zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- do normalnej funkcji umysłowej,
- regenerować zredukowaną formę witaminy E,
- do prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego (obrona fizyczna),
- do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
- do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym,
- do prawidłowej produkcji kolagenu dla prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych,
- do prawidłowej produkcji kolagenu dla prawidłowego funkcjonowania kości,
- do prawidłowej produkcji kolagenu dla prawidłowego funkcjonowania chrząstki,
- do prawidłowej produkcji kolagenu dla prawidłowego funkcjonowania zębów,
- do prawidłowej produkcji kolagenu dla prawidłowego funkcjonowania dziąseł,
- do prawidłowej produkcji kolagenu dla prawidłowego funkcjonowania skóry,
- w celu zwiększenia wchłaniania żelaza
- w celu utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego (obrona fizyczna) podczas i po intensywnym wysiłku fizycznym.