Algi należą do najstarszych form życia na świecie. Termin algi jest ogólnym określeniem różnych organizmów eukariotycznych, które rozwijają się pod wodą i w naturalny sposób przeprowadzają fotosyntezę. Występują zarówno w wodach słodkich, jak i słonych, i można je znaleźć niemal na całym świecie. W wielu kulturach stanowią one integralną część sztuki kulinarnej i są wysoko cenione za swój smak i cenne właściwości. Znanymi przedstawicielami tego niezwykłego gatunku są na przykład Nori, Spirulina, Ecklonia, ale przede wszystkim Chlorella.
Algi Chlorella
Słodkowodne mikroalgi Chlorella to jedna z najstarszych form życia na ziemi. Eukariotyczne, jednokomórkowe, kuliste mikroalgi o wielkości zaledwie 5-10 pm charakteryzują się przede wszystkim wyjątkowo wysoką zawartością chlorofilu oraz specjalnymi ścianami komórkowymi z hemicelulozą, która zapewnia komórkom stabilność. To, co jest niezwykłe w przypadku Chlorelli, to niezwykle szybkie tempo reprodukcji, wynoszące zaledwie 16-20 godzin na podział komórki. Odpowiedzialny za to jest tak zwany „Chlorella Growth Factor” (CGF), który jest unikalny w tej formie. To kompleks kwasów nukleinowych, witamin, aminokwasów, minerałów, peptydów, polisacharydów i beta-glukanów, które odpowiadają za wysoką odporność i szybkie tempo rozmnażania się mikroalg. Wyjątkowy profil składników odżywczych, zawartość białka roślinnego i cenne wtórne substancje roślinne sprawiają, że algi chlorella są interesującym superfood.
Nasza Chlorella z Japonii ze ścianą nano-komórkową
W przeciwieństwie do innych rodzajów chlorelli, Chlorella Sunday Natural pochodząca z Japonii ma wyjątkowo cienką ścianę nano-komórkową wykonaną ze specjalnych polisacharydów. Około 82% jest trawione, dzięki czemu składniki są szczególnie dobrze zakonserwowane i optymalnie przyswajalne. Pigmenty roślinne, takie jak chlorofil, nie tylko służą fotosyntezie roślin, ale są również bardzo silnymi substancjami roślinnymi. Nasza Chlorella pochodząca z Japonii ma niezwykle wysokie wartości chlorofilu (3 100 µg/100 g) dzięki idealnym warunkom wzrostu. Dodatkowo stanowii ona bogactwo ryboflawiny, kwasu foliowego, witaminy K1 i jest dzięki temu dobrym dostawcą żelaza. Zawartość jodu w algach słodkowodnych, takich jak Spirulina i Chlorella, jest naturalnie znacznie niższa niż w algach morskich.