Nasz kompleks omega-3 zapewnia w 100% naturalne i czysto roślinne połączenie wszystkich ważnych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz szerokiej gamy innych cennych kwasów tłuszczowych i substancji roślinnych. Dostarcza aktywnych kwasów tłuszczowych omega-3 DHA i EPA, centralnego prekursora kwasu alfa-linolenowego (ALA) oraz zdrowego kwasu tłuszczowego omega-6, kwasu gamma-linolenowego (GLA) w postaci naturalnej mieszanki wysokiej jakości olejów roślinnych z mikroalg, siemię lniane, nasiona chia, moringa i rokitnik, olej MCT z ogórecznika i kokosa.
Sercem kompleksu jest wysokodawkowa, w 100% wegańska mieszanka bioaktywnych kwasów tłuszczowych omega-3 DHA i EPA z alg. Aby osiągnąć porównywalne poziomy, tradycyjne suplementy omega-3 wykorzystują głównie olej rybny jako podstawę. Jednak wiele gatunków ryb ma wysoki poziom zanieczyszczenia metalami ciężkimi, a olej rybny jest również bardzo wątpliwy z etycznego i ekologicznego punktu widzenia.
Dlatego używamy w 100% wegańskich, czysto roślinnych kwasów omega-3 z naturalnego oleju z alg. Mikroalgi są nie tylko etycznym i zrównoważonym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, zawierają również wiele innych cennych substancji roślinnych i w przeciwieństwie do ryb nie wykazują mierzalnego zanieczyszczenia toksynami środowiskowymi. Nasz Omega-3 jest wytwarzany z algi Schizochytrium sp. won, który ma najwyższą na świecie zawartość roślinnego DHA. W przeciwieństwie do innych wegańskich produktów omega-3, te algi bezpośrednio dostarczają bioaktywne kwasy tłuszczowe omega-3 DHA i EPA, a nie tylko prekursor ALA, jak na przykład olej lniany.
Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 są bezpośrednio dostępne w wysoce biodostępnej, naturalnej postaci trójglicerydów. Z drugiej strony zdecydowana większość skoncentrowanych produktów z oleju rybiego jest wytwarzana z koncentratów estrów etylowych, które nie są tak dobrze wchłaniane przez organizm. Kwasy tłuszczowe omega-3 w postaci trójglicerydów wykazują od 50% do 300% lepszą wchłanialność niż forma estru etylowego.
Bardzo niski stopień utlenienia oleju (wartość tox: 2 w surowcu, 11,64 w produkcie końcowym) świadczy o świeżości oleju z alg. Odpowiedni test laboratoryjny można obejrzeć w sekcji „Testy laboratoryjne” poniżej.
Glony są hodowane w zrównoważonych systemach akwakultury, które nie naruszają wrażliwego ekosystemu morskiego. Nasz Omega 3 nie ma zatem negatywnego wpływu na zasoby rybne ani na naturalne źródła pożywienia. Olej z alg ma również doskonałą równowagę ekologiczną, ponieważ wiele ton dwutlenku węgla jest związanych z atmosferą podczas procesu produkcyjnego.
Dwa aktywne kwasy tłuszczowe omega-3 zatopione są w bogatej matrycy najwyższej jakości olejów roślinnych. Dostarczają innych kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak ważny prekursor ALA, ale także zdrowy kwas tłuszczowy omega-6 GLA i wiele innych cennych kwasów tłuszczowych. Nasz kompleks omega-3 zapewnia niezwykle szeroką gamę kwasów tłuszczowych pochodzących w 100% z naturalnej żywności.
Jako otoczki kapsułek używamy wegańskich kapsułek softgel ze skrobi z tapioki (korzeń manioku), które są unikatowe na skalę światową i produkowane wyłącznie dla nas bez ukrytych dodatków takich jak PEG i karagen. Do pakowania używamy nieprzepuszczającego światła bursztynowego szkła zamiast plastiku.