Jabłczan magnezu
Jabłczan magnezu jest organicznym związkiem magnezu i kwasu jabłkowego (kwasu 2-hydroksymasłowego). Kompleksowe wiązanie magnezu chroni magnez. Kwas jabłkowy jest naturalnym kwasem owocowym występującym w owocach i warzywach.
Podobnie jak w przypadku innych związków magnezu, organizm czerpie korzyści nie tylko z zawartego w nim magnezu, ale także z działania partnera wiążącego: cytrynianu, węglanu, glicynianu lub - w przypadku jabłczanu magnezu - jabłczanu. Jabłczan jest produktem pośrednim w cyklu cytrynianowym, centrum metabolizmu i produkcji energii, a wraz z magnezem, wapniem i fosforem bierze udział w tworzeniu magazynu energii ATP (adenozynotrójfosforan). Synergiczne połączenie magnezu i kwasu jabłkowego przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego, zmniejszenia zmęczenia i znużenia oraz do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Jabłczan magnezu jest szczególnie dobrze rozpuszczalny w wodzie i dlatego ma wysoką biodostępność.
Oświadczenia zdrowotne dotyczące magnezu (według EFSA - Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności):
Magnez przyczynia się do:
- zmniejszenia zmęczenia i znużenia,
- równowagi elektrolitycznej,
- prawidłowego metabolizmu energetycznego
- prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
- prawidłowego funkcjonowania mięśni,
- prawidłowej syntezy białek,
- prawidłowej funkcji psychologicznej,
- utrzymania prawidłowego stanu kości,
- utrzymania prawidłowego stanu zębów,
- magnez odgrywa rolę w podziale komórek.