Na rynku występują duże różnice w jakości i zawartości substancji roślinnych w borówce leśnej (łac. Vaccinium myrtillus). Są częściowo uprawiane (brak dzikiej kolekcji) i pochodzą z zagranicy. Najwyższą jakość można dostrzec w produktach pochodzących z certyfikowanych ekologicznie dzikich kolekcji w lokalnych regionach Europy o szczególnie niskim poziomie zanieczyszczeń. Nasz organiczny proszek z dzikich jagód pochodzi w 100% z takiej certyfikowanej ekologicznej dzikiej kolekcji w głębokich, nietkniętych lasach krajów bałtyckich. W tym celu wybierane i zbierane są ręcznie tylko najlepsze i najdojrzalsze jagody. Ponadto charakteryzuje się intensywnym, naturalnym owocowym smakiem. Wynika to nie tylko z wyjątkowo wysokiej jakości przetwarzania z delikatnym liofilizacją i delikatnym mieleniem całych owoców (bez ekstraktu), co jest najlepiej znaną metodą konserwacji cennych substancji roślinnych. Ponadto nasz producent ściśle współpracuje z miejscową ludnością i przywiązuje szczególną wagę do ochrony środowiska oraz etycznych i zrównoważonych procesów uprawy i produkcji.
Z drugiej strony słabe właściwości można już rozpoznać po zastosowanym procesie suszenia (np. suszenie rozpyłowe), który nie pozwala na optymalne zachowanie substancji roślinnych. Ponadto nakłada się je następnie na nośnik, w szczególności maltodekstrynę, która następnie stanowi znaczną część masy. Czasami do owoców dodaje się cukier i siarkę. Pojawia się również kwestia zanieczyszczenia gleby, stosowania pestycydów, wpływu wiatru oraz zanieczyszczenia opadów atmosferycznych i jakości wykorzystywanej wody.
Z kolei borówki uprawne dostępne w handlu spożywczym pochodzą najczęściej z borówki amerykańskiej (Vaccinium corymbosum), której miąższ jest jasny i nie powoduje niebieskiego zabarwienia w ustach podczas jedzenia. Zawartość substancji witalnych jest znacznie niższa niż w dzikich jagodach.
Do pakowania używamy nie przepuszczającego światła i przyjaznego dla środowiska szkła bursztynowego zamiast plastiku.